Kees Wieringa in Diskotabel

Radio 4
zie lijst: programma's online

 

Kees Wieringa radiointerviews

Cantina@vpro
Gastheer: Gijs Groenteman
Kees Wieringa, pianist
dinsdag 13 november 2007 12:02

Spotlight NPS 19 november 2006 uitgebreid interview

De Buis van Eustachius 29 maart 2005 20:02 747 AM

Diskotabel:

Diskotabel 5 november 2006

Radio 4:

4fm: senza parole 22 juli 2006 23:02 Radio 4

 

Van 7 t/m 10 april vindt in Theater Kikker in Utrecht een Morton Feldman Festival plaats. Kees Wieringa zal dan - op zaterdag de 9e - alle werken voor piano solo uitvoeren, te beginnen om 14.30, en vermoedelijk tot 's avonds zeer laat. Vooral de werken die Feldman schreef in de laatste decennia van zijn leven worden gekenmerkt door een zeer lange duur: soms wel uren.
Morton Feldman (1926-1987) was een Amerikaans componist voor wie de abstracte schilderkunst een belangrijk voorbeeld en een belangrijke inspiratie waren. Zijn muziek, vooral die uit de later jaren van zijn leven, valt op door de lange duur (tot soms uren), en door de - meestal - uiterst zachte klanken die hij gebruikt.
Op de achtergrond van het gesprek met pianist Kees Wieringa klinkt Feldman's magistrale werk "Piano and String Quartet", althans een deel daarvan. Het hele werk duurt bijna 80 minuten (al naar gelang de snelheid van spelen). Al die tijd zijn de vier strijkers en de piano bijna niet te horen; behalve als je heel geconcentreerd luistert.

Kees Wieringa vertelt over Morton Feldman, over zijn opmerkelijke manier van componeren (Feldman schreef het ene na het andere vel vol, en achteraf bleek dat werk dan van een onvoorstelbare mathematische precisie, en vrijwel zonder fouten of vergissingen, en zonder meer dan abstracte herhalingen, en bijzonder moeilijk en lastig te spelen), en over het verschijnsel van die "lange duur".

Radioatelier - Radio 1

Een Hollands gezin op Hirado

zondag 26 november 2006 om 21.00 uur op Radio 1 September 2006. Een gezin uit het Nederlandse Ursem strijkt neer op het Zuid-Japanse eiland Hirado om aan een cultureel uitwisselingsproject deel te nemen. Van het gezin wordt verwacht dat het binnen de kortste tijd inburgert. Op Hirado spreekt met uitsluitend Japans en hecht men aan de eigen gewoontes.

 

De Broncode

woensdag 22 oktober 2003 00:02, Radio 1
De broncode (2)

zie ook: broncode 12 september 2004 21:00, Radio 1

Alles draait in ‘De Broncode’ om de uitvinding van de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein. Hij ontwikkelt eind jaren negentig een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer versnelt.

 

Een Palestijn met een luit

11 september 2002 00:02, Radio 1

Op 11 september 2001 moest de Palestijnse luitspeler Zaid Tayem een optreden in Rotterdam afbreken. Het bericht dat een vliegtuig in een flatgebouw was gedrongen maakte hem zeer bang. Bang dat bij die aanslag een Palestijn als dader was betrokken. Meteen nam hij contact op met zijn Palestijnse vrienden in Nederland. Gelukkig bleken er geen Palestijnen achter de aanslag te zitten.

 

geluid dat niet mag

12/19 augustus 2003 16:02, 747 AM

Geluid dat niet mag van Kees Wieringa is een meer dan fascinerend verhaal over de nog levende Nederlandse uitvinder Henry van der Heide. Met behulp van homeopatische inzichten ontwikkelde hij technieken voor het registreren van geluid en maakte hij versterkers die geluid driedimensionaal (in plaats van in stereo) weergeven.

 

Genadebrood

16 juli 2003 00:02, Radio 1

Hoe gaat de huidige generatie om met de keuzes die familieleden in de tweede wereldoorlog hebben gemaakt? Vaak draagt de omgeving van daders het verleden als een groot geheim bij zich. Oordeelsvorming gaat meestal alleen over goed en fout. Centraal in deze documentaire staan gesprekken met familieleden van de zogenaamde 'daders'.

 

Bogota - het vuil, de stad en de muziek

21 mei 2003 00:02, Radio 1

Pianist Kees Wieringa gaat concerten geven in Bogota, een van de meest criminele plaatsen ter wereld. Hij wordt beschermd door straatjongens in te huren. Het verschil tussen de vele arme Colombianen en de kleine superrijke toplaag is immens.

 

De ongezochte vondst

03 december 2003 00:02, Radio 1

Op een van de meest geïsoleerde plekken van het land woont dynamisch denker, filosoof en fenomeen Pek van Andel. De plek is Feerdwerd (Groningen) waar programmamaker Kees Wieringa ooit zijn eerste kamer betrok bij het 'fenomeen Van Andel'.

 

Het denken na 11 september

11 september 2005 21:00, Radio 1

Een westerse arabist en een islamitische leraar op een hogeschool in Tilburg gaan samen op zoek naar nieuwe manieren om het Westen en de islam tot elkaar te brengen. De aanslag in New York op 11 september 2001 heeft het denken van de westerse mens sterk beïnvloed. Verwarring, angst en onzekerheid hebben na die aanslag en de latere aanslagen in Europa een enorme polarisatie teweeg gebracht tussen ‘het Westen’ en ‘de islam’.
Programmamaker Kees Wieringa wil een tegenwicht bieden tegen deze simpele tegenstellingen en zoekt een meer genuanceerd denken.

 

Een gabber in driedelig pak

20 februari 2005 21:00, Radio 1
De AIVD heeft het te druk met de moslimextremisten, de rechts-extremisten hebben daardoor vrij spel. Ze zijn actiever dan ooit, gezien de websites die zij beheren en de activiteiten die zij ontplooien. Theo van Gogh is hun martelaar, voor Fortuyn hebben ze sympathie. De 'Nationalisten' zoals zij zich noemen, willen via democratische weg macht verwerven. Een van hun voormannen is de uit Rotterdam-Zuid akomstige Jan Teijn. Kees Wieringa onderzoekt Teijns drijfveren en volgt zijn activiteiten kritisch.

 

De mens is een plaag

26 september 2004 21:00, Radio 1

Programmamaker Kees Wieringa besluit zijn oude vriend Wim Jonker op te zoeken, die tegenwoordig een teruggetrokken bestaan leidt op een bergtop in de Dordogne. Al snel wordt duidelijk dat hij het absoluut niet wil hebben over zijn slechte gezondheid. Daarentegen hebben ze lange gesprekken over hun gemeenschappelijke fascinatie voor de wetenschap en over de toekomst van de wereld en de mensheid.

 

Sharia in de polder

06 juni 2004 21:00, Radio 1

De sharia is het geheel aan traditionele normen, waarden en leefregels in de islam. Het beroept zich op twee bronnen: de koran en de uitspraken van de profeet Mohammed. De Nederlandse vertaling ligt nu in de moskeeën, rechtbanken en bij vele moslims in Nederland op de boekenplank. In hoeverre wordt de sharia in Nederland eigenlijk toegepast op straat, in de moskee en binnen de familiesfeer? Programmamaker Kees Wieringa wil meer duidelijkheid van de moslims zelf.

 

Wij komen in de hemel, jullie in de hel

17 juli 2005 21:00, Radio 1

Drie Turkse jongens van 16, 17 en 19 jaar zijn geboren en getogen in een provinciestad in Nederland. Zoals een grote groep jonge Turkse en Marokkaanse jongeren leven ze voor een groot gedeelte op straat en hebben nauwelijks contact met Nederlanders. Programmamaker Kees Wieringa trekt een aantal weken met ze op, maakt van alles met ze mee en legt hun denkwijzen bloot.